Nyheter

Motor Trafikskola i samarbete med Järfälla kommun

Vi på Motor Trafikskola kan stolt berätta att vi har fått förtroendet att starta ett samarbete med Järfälla kommun. Vi tycker att personal inom hemtjänsten är vardagshjältar som hjälper våra äldre med att klara av vardagens alla sysslor!

Motor Trafikskola i Järfälla hjälper hemtjänstpersonal med körkort

Idag är det många inom hemtjänsten som inte har något körkort vilket gör att vägen till patienterna tar längre tid än nödvändigt. Motor Trafikskola kommer därför att utbilda all kommunal personal som jobbar i hemtjänsten i Järfälla! Med vår B-körkortsutbildning kan vi se till att hemtjänstpersonalen på ett tryggt och säkert sätt kan köra fram till de äldre med bil.

Personal med körkort i Järfälla gör hemtjänsten effektivare

Med möjligheten att kunna köra bil i arbetet kan de anställdas scheman bli mer effektiv vilket resulterar i att det inte är så många olika personal som gör hembesök hos de äldre. Genom att göra det lättare för personalen att ta sig mellan olika boenden kan hemtjänsten även arbeta över ett större område. Det kan då i större utsträckning placera ut personal med rätt kompetens till de äldre.

Read more...

Förlorat körkort – en guide [2019]

Vad händer om du av någon anledning förlorat ditt körkort? I det här blogginlägget guidar vi dig rätt om ditt körkort har blivit återkallat, stulet eller borttappat!

Hur blir man av med sitt körkort?

Det kan naturligtvis hända på flera olika sätt men de vanligaste orsakerna är att polisen har omhändertagit körkortet eller att det har blivit borttappat eller stulet. Polisen kan ta ditt körkort ute på vägarna om de misstänker att du har begått ett allvarligare trafikbrott så som fortkörning eller rattfylla. Om polisen har tagit ditt körkort har du rätt att överklaga beslutet till Transportstyrelsen som beslutar om det ska förbli återkallat eller inte. De vanligaste orsakerna till att personer fått körkortet återkallat under första halvåret 2019 är:

 • Fortkörning
 • Rattfylleri
 • Medicinska skäl
 • Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov
 • Opålitlighet i nykterhetshänseende
 • Smitning

Jag har förlorat mitt körkort, hur länge måste jag vänta?

Hur länge körkortet blir indraget beror naturligtvis på överträdelsen. Har du kört för fort eller kört mot rött blir det vanligtvis indraget mellan 3-6 månader. Vid värre överträdelser som exempelvis rattfylleri eller smitning kan spärrtiden vara i 12 månader. När körkortet är indraget i ett år måste du öven göra ett nytt körkortsprov (körprov, riskutbildningar och kunskapsprov). Du är alltid välkommen att kontakta oss om du behöver genomföra ett körkortsprov på nytt!

indraget körkort

Vad ska jag göra om jag tappat bort mitt körkort?

Om du har tappat bort ditt körkort måste du göra en förlustanmälan hos Transportstyrelsen som sedan skickar ut en blankett som ska fyllas i. Du kan även ringa Transportstyrelsen på 0771-81 81 81 och berätta vad som hänt. När du kontaktat Transportstyrelsen på telefon eller på deras hemsida skickas en blankett ut så du kan ansöka om ett nytt körkort. Blanketten skickas alltid till den adress du är folkbokförd på. Efter din förlustanmälan spärras körkortet omedelbart och kan inte längre användas. Medans du väntar på ditt nya körkort får du köra bil så länge du har en giltig legitimation som du kan visa upp.

Vad gör jag om någon stulit mitt körkort?

Eftersom körkortet är en id-handling måste du göra en polisanmälan om du misstänker att någon stulit ditt körkort. Du gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller anmäla stöld på polisens hemsida. Du kan även besöka polismyndigheten och här kan du hitta din närmaste polisstation. Polisen kommer spärra ditt körkort så det inte kan användas som falsk legitimation.

Sammanfattning för dig som förlorat körkortet:

 • Fortkörning: Transportstyrelsen skickar automatiskt ut en blankett för nytt körkort som ska fyllas i och skickas tillbaka.
 • Rattfylleri: Ansök om nytt körkortstillstånd tidigast sex månader innan spärrtiden löpt ut. Transportstyrelsen skickar ut ny blankett om förnyelse av körkort om du blivit beviljad.
 • Borttappat körkort: Gör en förlustanmälan hos Transportstyrelsen.
 • Stulet körkort: Gör en polisanmälan på polisens hemsida, ring 11414 eller besök din närmaste polisstation.
Read more...

Riskutbildning del 2 – Hur går den till?

Riskutbildning del 2, eller halkkörning och risktvåan som det kallas i folkmun, är en obligatorisk del i din väg till B-körkort. Det är inga tydliga krav för godkännande men du måste deltaga aktivt och följa instruktionerna. Man kan faktiskt säga att målet med utbildningen är att du ska ”misslyckas”, alltså du ska få en förståelse för hur svårt det faktiskt är att manövrerna en bil på halt underlag! En godkänd halkutbildning är giltlig i 5 år och efter det måste du göra om den om du fortfarande inte har tagit ditt B-körkort. Så hur går det då till? Olika halkbanor och instruktörer har olika rutiner men vissa moment är ett krav. Några moment att utföra på halt underlag är:

・Slalomkörning mellan koner
・Bromsövningar
・Sväng i hal kurva
・Undanmanöver

Vanligtvis sitter du själv i bilen under halkkörningen men ibland kan du få dela fordon med en annan elev. Kommunikation med instruktören sker via walkie-talkie. Moderna riskutbildningar kan idag använda sig av ett förarutvecklingssystem som heter Easydrift som simulerar halt underlag på exempelvis asfalt. Man behöver då inte köra på en faktisk halkbana för att få ett halt underlag! Vi på Motor Trafikskola erbjuder halkkörning och här kan du kan boka riskutbildning del 2.

Read more...

Övningsköra – detta behöver du göra för att få börja

Det är inte bara att sätta sig bakom ratten och börja övningsköra. Det finns en mängd moment som behöver utföras innan du får sätta på övningskörningsskylten och ge dig ut i trafiken! Detta av säkerhetsskäl, såväl för dig själv som andra bilister i trafiken.

Körkortstillstånd

För att få börja övningsköra med personbil i Sverige behöver du har fyllt 16 år och ha ett giltigt körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd får man genom att fylla i ett formulär på transportstyrelsens hemsida. Formuläret hittar du här på transportstyrelsen. Du behöver även boka tid hos en optiker för att utföra en synundersökning. Nämn att det gäller för körkortstillstånd så får du den hjälp du behöver. Ditt körkortstillstånd är giltligt i 5 år.

Handledartillstånd

Om du ska börja övningsköra privat så behöver du även ha ett handledartillstånd. Det införskaffas genom att gå en handledarkurs (även kallad introduktionskurs) tillsammans med din handledare. Du kan boka din handledarkurs hos oss här. Efter avslutad handledarkurs behöver du även ansöka om handledartillståndet som du gör via Transportstyrelsen. Handledartillståndet är giltligt i 5 år och efter det måste ni gå en ny handledarkurs för att få det förnyat. Din handledare ska ha fyllt 24 år och ha haft körtkort i minst 5 år under de senaste 10 åren.

Läs mer om om att ta körkort på vår blogg!

Read more...
Ta_körkort_frågor_och_svar

Ta körkort – vanliga frågor & svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar för dig som håller på att ta körkort! Helt enkelt allt som kan vara bra att veta inför prov, uppkörning och ditt framtida åkande.

Vilka frågor i kunskapsprovet svarar flest personer fel på? – Det är vanligast att svara fel på frågor gällande vägmärken och trafikregler, så studera dessa extra noga!

Behöver körprovet och kunskapstestet genomföras samma dag? – Nej, men de ska ske i tät anslutning till varandra. Du börjar alltid med det teoretiska kunskapsrovet, och båda riskutbildningarna ska vara klara och godkända innan uppkörningen.

Vad kostar det att fotografera sig för körkortet? – priset ligger på 80 kr och måste göras på Trafikverket.  

Finns det möjlighet att göra kunskapsprovet på flera språk? – Absolut. Testet finns översatt till fjorton olika språk.

Vilka hjälpmedel får jag använda under provet? – Inga hjälpmedel är tillåtna, så studera ordentligt innan!

När får man använda sommardäck? – från 1 april till 30:e november.

Hur många rätt måste jag ha på körprovet? – För att bli godkänd måste man ha 52 rätt (av totalt 62 frågor)

Läs mer om att ta körkort på vår site, eller kontakta oss om du har några frågor! //Teamet på Motor Trafikskola

Read more...

Säkrare körning med hastighetskameror

Hastighetskamerorna, eller trafiksäkerhetskamerorna som de ofta kallas, är utplacerade längs vägar där de uppskattas göra mest nytta! Det vill säga på vägsträckor där det ofta körs för fort och många olyckor sker eller har skett till följ av detta. I dag finns det ungefär 1 800 kameror, och det byggs fler. Undersökningar visar på att de allra flesta förare har en positiv inställning till dem. Vad som motiverar bilförare till att förhålla sig till dem är inte det viktigaste, oavsett om det i första hand är säkerheten för sig själv och andra eller en potentiell böter, så är det viktigaste att hastighetsreglerna följs så väl som de gör!

Bra att veta om fartkameror:

 • Alla kameror är direktkopplade till polisen som sköter utredningarna, medan drift och installation sköts av trafikverket.
 • Kamerornas inverkar räddar cirka 20 liv per år, dessutom räddas fler än 70 personer per år från allvarlig skada.
 • När ett fordon närmar sig en fartkamera mäts hastigheten med hjälp av radar.
 • Fartkamerorna mäter alltid hastigheten, men övervakningen med kameran är inte alltid aktiv.

Vad kan vi ta med oss av detta? Det främsta vi vill ha sagt är att det alltid är viktigt att följa hastighetsreglerna, oavsett om en fartkamera är närvarande eller inte!

//Teamet på Motor Trafikskola

Read more...

Rabatter och erbjudanden – passa på!

Vill du försäkra dig om att du får det bästa priset? Här listar vi några av våra bästa erbjudanden på Motor Trafikskola. Se nedan!

5 körlektioner för endast 3 300 kr (ord. pris 3 950 kr)

10 körlektioner för endast 6 500 kr (ord. pris 7 800 kr)

20 körlektioner för endast 13 000 kr (ord. pris 15 500 kr)

Riska 1 före endast 500 kr (ord. pris 550 kr)

Risk 2 för 2 000 kr (ord. pris 2200 kr)15 % student rabbat på ord. priset mot uppvisad Mecenat kort.

15 % studentrabatt på ord. pris mot uppvisat Mecenatkort!

Handledarkurs för endast 350 kr (ord. pris 450 kr)

Read more...

Ta ditt körkort hos Motor Trafikskola. Se hela vårt kursutbud.

Hos oss på Motor Trafikskola erbjuder vi en rad olika körkortsutbildningar inom Stockholms kommun – mer specifikt i Järfälla, Barkarby, Jakobsberg och Spånga. Kursutbudet innefattar intensivkurs 1 och 2, handledarutbildning (introduktionsutbildning), riskettan och risktvåan, b-körkort, eco driving och körteknik, taxilegitimation och åkeri, samt lastbil & buss. Vi erbjuder alltid fina priser, men för särskilt bra rabatter får du gärna spana in våra erbjudanden.

Vår handledarutbildning (introduktionsutbildning) omfattar 3 pass a` 60 minuter – totalt 180 minuter lektionstid
exklusive raster. Målet för utbildningen är att handledare och elev ska få information om och känna till körkortsutbildningens mål och regler, planera och strukturera mängdträningen, samt få kunskap om trafiksäkerhetens- och miljöns viktigaste faktorer.

Vår intensivkurs för körkort är uppdelad i två delar – intensivkurs 1- och 2. Första delen innehåller följande: syntest, 10 körlektioner a´ 50 min, teoriundervisning och körkortsböcker samt teori online, riskutbildning del 1 och 2. Andra delen följer samma upplägg med den enda skillnaden att den innehåller 20 körkortslektioner a´ 50 min, stället för 10.

Vår riskutbildning är uppdelad i två delar – riskettan och risktvåan. Del 1 berör kunskap om hur alkohol, droger, trötthet och andra riskfyllda beteenden påverkar körningen. Den kostar 550 kr och är 3 timmar lång. Del 2 motsvarar den gamla riskutbildningen (halkbanan) och handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Den kostar 2 200 kr under vardagar och 2 500 under lördagar.

B-körkort. Utbildningen följer fyra steg – 1. skaffa körkortstillstånd, 2. Läs teori och övningskör parallellt, 3. Gå riskutbildningen, del 1 och 2, och slutligen steg 4 som består av kunskapsprov och körprov.

Taxilegitimation. För att få köra taxi yrkesmässigt krävs det att man innehar taxiförarlegitimation. Kraven på yrkeskunnande uppfylls genom att du blir godkänd på ett teoretiskt prov för taxiförarlegitimation som består av tre delprov samt ett körprov. För att få taxilegitimation krävs det att man har fyllt 21 år och att man har haft bilkörkort i minst 2 år eller innehar behörighet D-körkort.

Körkort för lastbil och buss. Hos oss kan du ta yrkesförarens körkortsbehörigheter för lastbil och buss, där du får alltid får en individanpassad utbildning som kan leda dig rakt ut i arbetslivet. På trafikskolan har vi insikt och förståelse för våra kunders branscher vilket innebär att vi i ett nära samarbete anpassar våra utbildningar efter ditt företags behov. För dig som vill utbilda dig till yrkesförare innebär vår branschkunskap att du tillsammans med de senaste nyheterna även ges en utbildning som är förankrad i lång erfarenhet av yrkesförarens arbete. Vi utbildar i första hand inom de tunga behörigheterna, men erbjuder också tilläggsutbildningar du kan komma att behöva.

Vår utbildning i Eco Driving och körteknik lär dig köra sparsamt och ekonomiskt samtidigt som du värnar om miljön. Vi utbildar även i miljökörning (Eco Driving) och rätt körteknik. Eco Driving. Vi har två olika utbildningspaket – Eco Driving för personbil och Heavy Eco Driving för buss och lastbil. I utbildningen tar man upp och går igenom körsätt, teknik, trafik och miljö. Eco Driving vänder sig även till företag, kommuner och organisationer som vill utbilda sin personal i sparsam körning.

Read more...